Rehberlik

Rehberlik sayfamıza hoş geldiniz. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi, mutluluğu ve başarısı için rehberlik hizmetleri sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Anaokulumuz, çocuğunuzun duygusal, sosyal ve akademik ihtiyaçlarını desteklemek ve onların en iyi potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için uzman rehberlik ekibimizle birlikte çalışır.

İSTİNYE ÇOCUK VADİSİ REHBERLİK BİRİMİ OLARAK;

Okulumuzda amacımız öğrencilerimizi okula başladıkları ilk gün itibariyle gözlemleme ve tanıma çalışmaları yaparak, öğrencilerimizin sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini inceleyerek ve çeşitli değerlendirmelerde bulunarak çocuk aile kurum üçgeninde en yararlı gelişimi sağlamak ve öğrencilerimizin olumlu bir kişilik geliştirmelerine destek olmaktır. Okulumuz ve aileler arasında sağlanacak sağlıklı iletişim neticesinde öğrencilerimize ve ailelere gerekli rehberlik hizmetini sunmak ve uyum davranış sorunlarına uygun müdahalelerde bulunarak, acil durumlar ve krizler ile başa çıkma becerisini öğrencilerimize kazandırarak her zaman öğrencilerimizin yararına bir yol izlemeyi hedeflemekteyiz. İnsan gelişiminde en önemli yere sahip olan okul öncesi çağında öğrencilerimizin duygularını, kendilerini ve bedenlerini tanıması, kendilerini ifade edebilen ve sosyal gelişimleri olumlu yönde ilerleyen çocuklar olabilmeleri temel hedeflerimizin arasında yer almaktadır. İlk günden itibaren gözlem ve tanıma çalışmalarımız ile öğrencilerimizi ilgi alanlarına ve becerilerine yönlendirerek kişilik gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız.

REHBERLİK BİRİMİ NASIL YÜRÜTÜLÜR

Yıl içinde her öğrenci velisi ile öğrencinin genel durumunu değerlendirmek için okul rehberlik birimi ve sınıf öğretmeninin katıldığı birebir veli görüşmesi yapılır. Bu programa bağlı olarak velimiz randevu alabilir ve görüşmeye gelebilir. Veli talebinin haricinde okul psikologumuz gereken durumlarda öğrenci velisini okul davet edip görüşme talep edebilir. Veli-psikolog görüşmelerinde psikologumuz daha önce öğrenci ile yaptığı değerlendirmeler ve gözlemler neticesinde velilere bilgi aktarımı sağlamaktadır. Ayrıca dönem sonlarında yapılan değerlendirmeler raporlanarak velilere sunulmakta, gelişim ve takip desteğine ihtiyaç duyulan durumlarda yine psikolog, aile ve öğretmen iş birliği ile çocuğun gelişimine destek sağlanmaktadır.

OYUN TERAPİSİ

Oyun çocuğun kendini ifade ediş biçimidir. Çocuk ruhsal, duygusal ve sosyal olarak kendini ifade edemediği ve baş edemediği bir durumla karşılaştığında oyun terapisi ile kendini ifade edebilir ve baş etme becerisi kazanabilir. Kurumumuzda özel olarak dizayn edilen oyun terapisi odasında psikolog ve ailenin gerekli gördüğü durumlarda çocuk oyun terapisi seanslarına dahil edilebilmektedir.

DİKKAT- KOORDİNASYON VE ODAKLANMA ÇALIŞMALARI

Psikologumuz tarafından yapılan değerlendirmeler ile öğrencilerimizin görsel, işitsel ve sosyal dikkatlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmakta ve öğrencilerimizin dikkat kapasiteleri, dikkati sürdürebilme yetenekleri arttırılmayı amaçlanmaktadır.

ÖĞRENCİ TANIMA ÇALIŞMALARI

Kayıt öncesinde çocuğun zihinsel, sosyal, bedensel ve fiziksel gelişimi gözlemlenir, yaş grubuna özel hazırlanmış tanıma çalışmaları uygulanır, ailesiyle görüşülür ve aileye verilen formlar aracılığı ile öğrenci hakkında detaylı bilgi edinilir.

VELİ BÜLTENLERİ

Velilerimizi, öğrencimizin yaş dönemi özelliklerine göre ihtiyaç duyacakları konularda bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bültenlerdir.

ANNE -BABA EĞİTİM SEMİNERLERİ

Öğrencilerimizin bireysel gelişimleri ile ilgili çeşitli alanlarda velilerimize anne-baba tutumları, sorumluluk bilinci ve yaş dönemi özellikleri vb. çeşitli konularda rehberlik birimi ya da konu ile ilgili uzman kişiler tarafından bilgilendirici seminerler verilir.

UYGULANAN TESTLER

DENVER – II Gelişim Tarama Testi; 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan test, çocukların yaşına ve ayına uygun gelişimini sağlayıp sağlamadığını saptamaktadır.

FROSTİG- Gelişimsel Görsel Algı Testi; 5.5 yaş ile 6 yaş arası çocukların görsel algılarını değerlendirmek amacıyla kullanılır.

PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ; bir zeka testidir.

FRANKFURTER Dikkat Testi; 5.5 yaş sonrası çocuklar için uygulanan bir dikkat testidir.

KELİME SÖYLEYİŞ Testi; Dil gelişimini değerlendirmeye yönelik yapılan bir testtir.

METROPOLİTAN Okul Olgunluğu Testi; 5-6 yaş ile 6 – 0 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, ilköğretime başlayacak çocuğun sosyal, bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak okula hazır olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır.

PEABADY Resim-Kelime Testi; 2.5-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, resimlerle kelime (kavram) gelişimini saptamayı amaçlamaktadır.

GESSEL Gelişim Figürleri Testi; 2.5-6 yaş arasındaki çocukları gelişimsel olarak değerlendirmek ve el-göz koordinasyonlarını ölçebilmek için kullanılır.

Bir İnsan Çiz Testi; 5-12 yaş arasındaki çocukları duygusal ve gelişimsel olarak değerlendiren insan çizimi testidir.

Bender Gestalt Görsel Motor Testi; 5-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test görsel motor algılamayı ölçmeyi amaçlamaktadır.

AGTE Ankara Gelişim Tarama Envanteri; 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel olarak değerlendirilmesini amaçlayan test; çocuğun dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri hakkında bilgi verir.

Aile Çiz Testi; Aile ilişki dinamiklerini ve çocuğun aile içinde kendini nasıl gördüğünü ve ailesini nasıl algıladığını değerlendiren bir testtir.

Goodenough Harris Adam Çizme Testi; 6-9 yaş arasındaki çocuklara uygulanan test, çocuğun çizdiği resim üzerinden zeka gelişimini ruhsal durumunu ve bilinç altı sorun olup olmadığını ölçmeyi amaçlamaktadır.